Havsfugltrekk på 71 grader nord - Mai 2011

 • Varighet: 4 dager
 • Sesong: Mai - på forespørsel
 • Antall deltakere: min. 4 - max. 16
 • Pris: 8000 NOK
 • Overnatting: I god atmosfære i den gamle fyrvokterboligen på fyret. To personer pr. soverom. Felles oppholdsrom og bad.
 • Inngår i prisen: Guide, transport, mat (frokost, lunsj, middag), overnatting.
 • Inngår ikke i prisen: Reise til og fra Mehamn, alkoholholdige drikker.
 • Guide: Arild Hansen
 • Distanse / dagsetapper: Kun korte distanser til fots. Vi holder oss rundt fyret det meste av tiden.
 • Fremmøte / Hjemreise: Mehamn Lufthavn. Ankomsttidspunkt avtales med guide.
 • Hvordan reise hit: Fly med www.wideroe.no (fra kr 1200 NOK t/r Oslo) eller kjør bil.
 • Annen nyttig info: Et teleskop er en stor fordel under slik form for fuglekikking.
Område: Finnmark
Varighet: 4 dager
Dato: Mai - på forespørsel
Pris: 8000 NOK
Bo på fyret, bli servert måltider fra det lokale kjøkkenet og nyt et levende Barentshav sammen med oss!

purple_sandpiper_TerjeKolaasSjøfugltrekket utenfor Slettnes Fyr i Finnmark er noe av det mest spektakulære en fuglekikker kan oppleve i Europa. I løpet av noen få uker om våren passerer flere millioner sjøfugler på vei til sine hekkeområder i Sibir og i Barentshavet, og på spesielt gode dager kan over en halv million sjøfugler passere fyret. Karakterarter er gulnebblom, havhest, praktærfugl, polarmåke, krykkje og polarjo.

Bo på fyret, bli servert måltider fra det lokale kjøkkenet og nyt et levende Barentshav sammen med oss!

Forventede arter: storlom, smålom, gulnebblom, islom, havhest, toppskarv, storskarv, grågås, svartand, ærfugl, praktærfugl, stellerand, havelle, siland, havørn, fjellvåk, fjæreplytt, steinvender, fjelljo, tyvjo, polarjo, storjo, krykkje, polarmåke, grønlandsmåke, svartbak, gråmåke, fiskemåke, alke, lomvi, polarlomvi, lunde, teist, fjellerke, skjærpiplerke, linerle, gråtrost, rødvingetrost, lappspurv, snøspurv.

Dag 1: Vi plukker deg opp på flyplassen og kjører deg over fjellet og ned til Slettnes fyr. Er vi heldige ser vi våre første fjellvåker på veien over fjellet, og så snart vi nærmer oss fyret og Ishavet vil enorme mengder måker ønske oss velkommen. Etter innkvartering begynner vi umiddelbart havsfuglobservasjonene, og i løpet av kort tid vil både praktærfugl, polarmåke og fjæreplytt være i boks. Så snart trekket dabber av utpå kvelden blir vi servert middag fra det lokale kjøkkenet. Det vil hver dag være to retter å velge mellom.


Slettnes Naturreservat
Slettnes fyr
Havsfuglkikking på Slettnes fyr

 

Dag 2 - 3: Til tross for 24-timers dagslys, er morgentimene de mest produktive også på havet. Sjøfuglene begynner å sige forbi allerede i 04-tida om morgenen, og ligger forholdene til rette vil et hundretalls polarjo og flere dusin gulnebblom ha passert oss innen klokka har passert 09 om morgenen. På havet utenfor fyret ligger tusenvis av fugler, og samtlige av fastlandseuropas hekkende arter alkefugl er i blant dem - den sjeldne polarlomvien inkludert. Sjøpattedyr er også et vanlig syn her ute. Oter og havert er vanlige, mens hvaler som nise, kvitnos og spekkhogger er mulige å finne på dager med rolig sjø.

Så snart trekket dabber av i løpet av formiddagen kan man ta igjen litt tapt søvn, eller man kan saumfare sjøen på videre jakt etter gode fugler. Flokker på 2-300 praktærfugl og flere tusen haveller gjemmer seg ett eller annet sted i dønningene.

Slettnes Naturreservat ligger i tilknytning til fyret, og en kort vandring her kan tilføre ytterlige arter på artslista. Både fjellerke, lappspurv og snøspurv er karakterarter her.

For fotografer kan et besøk til Varnesodden være fruktbart. Her passerer fuglene på kloss hold, og lyset om formiddagen er perfekt i forhold til fuglenes trekk i vest-øst-retning.

Utover ettermiddagen tiltar trekket til sjøs igjen. Vi følger det til det ebber ut, og avslutter nok en gang dagen med et bedre måltid og hyggelig samvær.


Tyvjo og krykkje
Havert Snøspurv

 

Dag 4: Etter morgentrekket til sjøs pakker vi sammen og forlater Slettnes for denne gang. Vi tar en rask stopp i Gamvik havn for å lete etter stellerand. Over fjellet tar vi oss god tid til å se etter nylig ankomne vadefugler eller ugler.

Maksimumstall 2009 - Slettnes Fyr

Art Antall Dato
Gulnebblom / White-billed Diver
470
Smålom / Red-throated Diver
Havhest / Fulmar
200.000
Praktærfugl / King Eider
800
Polarjo / Pomarine Skua
1221
Polarmåke / Glacous Gull 1000
Krykkje / Kittiwake
Alkefugler / Auks
Copyright (c) 2010-2019 Din Tur AS. All rights reserved. Developed by Boman

Back to Top